Gustavson, Jukka: Root & stalk & flower music

2066
lukukertaa
Cover paintings: Alpo Vanninen ; Paintings photographed by Anton Kalland ; Layout by Juhani Lassander.

2012 Rockadillo Records ZENCD 2144
Jukka Gustavson Organ Fusion Band: Root & stalk & flower music

1.How many happy ends do you know?
2.In the school of life
3.In rainy weather
4.Try to be a good listener
5.In the long wait of the wedding
6.Message from the coral reef
7.Armoon arvaamattomaan
8.This elegy will always be
9.Close to joy is the blues
10.Classical stairs and garden

Music & lyrics by Jukka Gustavson.

Organ Fusion Band: Jukka Gustavson (Hammond orhan, Nordstage 88, vocals), Pentti Lahti (woodwinds), Pekka Nylund (guitars, ud), Juha Verona (bass), Rami Eskelinen (drums, percussion).

Strings arranged & condicted by Esa Onttonen. Violin: Maija Linkola (concert master), Anna-Leena Haikola, Helmi Kuusi, Mikko-Ville Luolajan-Mikkola, Ari Poutiainen, Terhi Pylkkänen, Paula Tuukkanen. Cello: Markus Hohti, Anne Lagercrantz.

Arvio: 4 tähteä

 

Minulle tämä levy merkitsee Jukka Gustavsonin uutta tulemista. Todennäköisesti se on vähintäänkin epäreilu näkökulma, sillä tuskin Jukka on tuossa väilläkään tasoaan mihinkään kadottanut. Joskus vain käy niin, että joku vakiosuosikkikin ”katoaa” tulvivan tarjonnan alle, tulee seurattua tarkemmin ihan jotakin muuta musiikinlajia, innostuttua uusista asioista ja niin poispäin. Ja sitten, onneksi, yhtäkkiä vain huomaa, että hetkinen, mitäs se Gustavson puuhailee?

Ja niinhän siinä käykin, että vaikka mestari on välillä ollut minun näkökulmastani sivummalla, nyt potkaisee, ja lujaa! Tässä paketissa on yksinkertaisesti kaikki kohdillaan. Lähtökohtana on tietysti Jukan suurenmoinen muusikkous, joka kattaa aina yhtä sielukkaan laulamisen ja virtuoosityön urkurina. Toinen yhtä tärkeä juttu on uusien kappaleiden laadukkuus, sillä kasassa on nippu lauluja, jotka on tehty kestokulutukseen.

Organ Fusion Band on monipuolinen huippumuusikkojen kooste, taustaa on niin progen, jazzin kuin maailmanmusiikinkin puolelta. Viisikko viihtyy parhaiten progemaisemissa, mutta esimerkiksi Pentti Lahden panos tuo mukaan jazztuulahduksia. Soitinerikoisuutena sopan seassa säväyttää Pekka Nylundin ud-luuttu.

Progen sisällä kuulee paljon sekä soundillisesti että emotionaalisesti kylmää tekemistä. Siksipä Gustavsonin lämmin ja sielukas fraseeraus tuo jotakin hyvin poikkeuksellista genreen. Tällä levyllä muutamalla kappaleella saadaan lisälämpöä Esa Onttosen sovittamista jousista.

Ylväs instrumentaaliproge ja Gustavsonin laulujaksot sekoittuvat ”urkufuusiobändin” sielunmaisemiksi. Jylhiä, komeita ja avaria ovat!